mandag 12. april 2010

Ritt Rapport, ICA MILA

Da var årets første ritt unnagjort. 10 KM tempo på Randaberg.

Været og forholdene var vel opp mot det optimale og jeg kan ikke si annet enn at det var velfortjent ut i fra den vinteren vi har hatt. La oss håpe at vi får det slik som dette en tid fremover.

Jeg var ute i god tid til rittet men som den sullemikkelen jeg noen ganger er så brukte jeg laaaaaaaaaaaaang tid før jeg kom i gang med oppvarmingen. Fikk kun 25 minutter oppvarming men kan ikke skylde på andre enn meg selv. Skjerpings.

I forkant av rittet hadde jeg hatt en diskusjon med en god kompis og vi fant ut at det kunne være smart å forsøke og åpne relativt høyt for å få med seg farten etter nedoverbakken et stykke utover. Dette var ikke særlig smart. Da jeg nærmet meg vending kjente jeg at starten hadde vært tøff. Ut i fra tidligere erfaringer så burde jeg absolutt ha åpnet som vanlig. Altså rundt 310 watt og ikke 330 som jeg gjorde i går. Med korrekt åpning ville jeg muligens ha tjent en 4-5 sekunder.

Da jeg kom til vending hadde jeg tatt inn ca 40 sekund på rytteren foran meg. Jeg kjørte ham ikke inn før ved målgang. Det viser vel igjen at poweren var i slakkeste laget de siste 5 KM.

Sett alt under ett er jeg dog passe fornøyd med gjennomkjørinegn og tiden på 14.20. Det er 14 sekunder raskere enn i fjor selv om det vanskelig lar seg sammenligne da forholdene ikke var like.

Vedlagt ser dere grafen fra selve rittet. Samt verdiene for de første 5 km og de siste 5 km. Som vi ser skiller det 19 watt på første og andre del. Rittet hadde vært bedre gjennomført med en gjevnere utførelse.

GRAF FRA RITTET



0 - 5 KM



5 - 10 KM



Sykkelhilsen fra
Jostein

tirsdag 6. april 2010

Lange harde økter hele året?


I det siste Sykkelmagasinet, 03-2010, skriver vår alles kjære O2 snapper GURU en interessant artikkel. I artikkelen skriver han blandt annet: SITAT: "I dag har Norge syv proffer i de to øverste nivåene i internasjonal sykkelsport. Det er ikke noe nytt at Norge har flere proffer. Det har vi hatt tidligere på høyt nivå, både på 80 og 90 tallet. Jeg har studert hva de gutta som lyktes gjorde, og de lå intet tilbake for de treningsmengder og- metoder som benyttes i dag. Den postive endringen som har vært til nå er at vi har fått flere "verktøy" som gjør det lettere å kvalitetssikre treningen slik at overtrening og utbrenning unngås. På den annen side kan det også medføre noe for stor forsiktighet. Det er avgjørende å forstå hva trening i de enkelte intensitetssonene betyr i belastning, men vet vi egentlig om det virkelig er uheldig regelmessig å trene litt over for eksempel grensen for sone 4? Kanskje vi har mistet noe a galskapen, dristigheten til å utforske det ekstreme som faktisk ofte avgjør om man lykkes i en konkurranse med de beste eller ikke?
Jeg fant ut, etter gode diskusjoner med en lege som er fysiolog og ektemann til en svensk olympisk gullmedaljør i padling, at de beste øktene for å bedre det anaerobe terskelnivået var å trene sammenhengende 45 min til 1,5 timer i varierende fart, like under, like over den antatte AT-grensen, kombinert med rolige innsatser i vanlig langkjøringsfart, dvs. ikke "trilling" for syklistene eller jogging for løpere. Og heller ikke pauser i disse øktene. Denne typen trening som ble gjennomført to ganger ukentlig i oppbyggingsfasen ga en overraskende flytting av laktatkurven mot høyre, og interessante forbedringer i konkurransene."


Dette er jo rimelig kontroversielle påstander sett opp mot hvordan flesteparten trener her hjemme (ihvertfall de jeg har kjennskap til). Her prioriteres det vel egentlig rolige turer stort sett i helle oppbyggningsfasen. Med rolige turer mener jeg VIRKELIG rolige turer. Når sesongen nærmer seg kjøres det korte intervaller 4 - 6 min på høy intensitet.

Er det noe i det som Mr. Kaggestad her hevder? Oftest når vi snakker om Anaerob terskel snakker vi om den watten/pulsen (puls blir egentlig feil å sammenligne med her men OK) vi kan opprettholde i ca 1 time. Hvordan kan denne forbedres med å kjøre rolig rolig i 6 måneder for så å kjøre korte intervaller i perioden før rittene?

Virker det fornuftig å kjøre lange økter, på høy intensitet, flere ganger i uken hele året for å bli en bedre syklist.

Kom gjerne med innspill her. Interessant å høre flere betraktninger på Kakkestads artikkel i Sykkelmagasinet.

Med sykkelhilsen
Jostein

lørdag 3. april 2010

Sykkel i Stavanger & omegn



Ny Facebook gruppe startet opp. Kjekt å henge seg på her for alle som er glad i sykkel og er i fra Rogalands distriktet.

Link her:
http://www.facebook.com/group.php?gid=126112757296

Sykkelhilsen fra
Jostein

fredag 2. april 2010

For de av dere som måtte være interessert


Jeg hadde en super uke i Portimao, Portugal. Følg denne linken til alle bildene.

http://www.facebook.com/album.php?aid=164069&id=737458538&l=5b5090dbc6